Prodaje se najveća slovenska uljara Gea

Bez autora
Nov 28 2013

Slovenjskobistrička tvornica ulja Gea može biti sljedeća u nizu slovenskih prehrambenih tvrtki koje će okončati u vlasništvu stranih strateških vlasnika. Društva i fondovi iz grupe KD Group, Hypo banka i NLB (založni vjerovnici propalih holdinga Zvon Ena i Zvon Dva) se u posljednjim tjednima intenzivno pripremaju na prodaju nešto više od 75-postotnog udjela društva Gea. Za kupnju najveće slvoenske uljare, koja na godišnjem nivou ostvaruje više od 25 milijuna eura prihoda, prije izvjesnog vremena zanimala se jedna od čeških uljara, a proizvodnju je nedavno promatrao nepozanti ukrajinski mogul te predstavnici jedne makedonske prehrambene grupe.

Prodaje se najveća slovenska uljara GeaSlovenjskobistrička tvornica ulja Gea može biti sljedeća u nizu slovenskih prehrambenih tvrtki koje će okončati u vlasništvu stranih strateških vlasnika.

Društva i fondovi iz grupe KD Group, Hypo banka i NLB (založni vjerovnici propalih holdinga Zvon Ena i Zvon Dva) se u posljednjim tjednima intenzivno pripremaju na prodaju nešto više od 75-postotnog udjela društva Gea, piše ljubljanski Dnevnik.

Za kupnju najveće slvoenske uljare, koja na godišnjem nivou ostvaruje više od 25 milijuna eura prihoda, prije izvjesnog vremena zanimala se jedna od čeških uljara, a proizvodnju je nedavno promatrao nepozanti ukrajinski mogul te predstavnici jedne makedonske prehrambene grupe.

- Neki investitori su iskazali zanimanje za kupnju kompanije, ali skrbni pregled još nisu obavili, rekao je Dnevniku Damjan Korošec iz grupe KD Group, koja kao najveći vlasnik Gee vodi prodajni postupak.

Koliko neobavezujućih ponuda su do sada primili, kada će kupci obaviti dubinski pregled poslovanja i kada očekuju okončanje prodajnog postupka, Korošec nije želio komentirati.

Prema neslužbenim informacijama KD Group, Hypo i NLB su potencijalnim strateškim i finansijskim investitorima predstaviti prospekt s podacima o poslovanju i financijskom i tržišnom položaju Gee poslali još sredinom ove godine, a rok za predaju neobavezujućih ponuda je već istekao.

U slučaju prodaje Gee vlasnicima ne ide na ruke slabije pogoršanje poslovanja i tržišni udio društva. Konkurentske mađarske uljare su posljednjih godina snizile cijene rafiniranih ulja, koje u u Sloveniji prodaju preko diskontnih trgovaca. U prvih devet mjeseci ove godine, u Gei su se suočili sa 17-postotnim padom prihoda i bili su prisiljeni korigovati planove za ovu godinu.

Prodaja većinskog udjela Gee će u velikoj mjeri ovisiti od raspleta prodaje Mercatora, koji još uvijek predstavlja najvažniji prodajni kanal slovenjskobistričke kompanije. Agrokor Ivice Todorića ima u vlasništvu hrvatsku Zvijezdu, koja bi u slučaju uspješnog preuzimanja s Mercatorovih prodajnih polica istisnula Geu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik